fbpx
Hívj minket ingyen: +36-80-512-212

Mitől kell félnünk – legfőbb halálokok

Egészségünk védelme

nem csak a mostani helyzetben fontos

Mitől kell félnünk és hogyan védekezhetünk?

Végig böngészve az előző évek statisztikáját, érdekes adatokra és számokra bukkanhatunk.

Nem csak a megbetegedések száma, hanem a betegségekben elhunytak száma is rendkívül magas Magyarországon. KSH táblázat a Halálozások a gyakoribb halálokok szerint

2018 évben összesen 131 045 fő halt meg Magyarországon. Ez a népességre kivetítve ami 2018 január elsején 9 778 371 fő volt 1, 34 %-os halálozást jelent.

A halálozások a legtöbb esetben valamilyen betegség miatt következtek be. De nézzük a számokat! Jobb oldali ábrán láthatóak a főbb halálokok miatt elhunytak száma. Illetve ha lapozunk a 8 fő halálok arányszáma is. Melyik betegségben haltak meg a legtöbben 2018-ban.

Az egyéb halálokok például: születési rendellenesség, anyai halálokok, erőszakos halál, egyéb balesetek, mérgezés, stb. 

Nézzük a napi adatokat

Lehet, hogy nem tűnnek a fenti számok olyan borzasztónak, de ha elkezdjük kiszámolni, hogy mennyi ember hal meg ezen okok miatt naponta Magyarosrzágon, döbbenetes számokat kapunk!

Csak naponta 91 ember hal meg daganat következtében…

Csak naponta 177 ember hal meg, mert nincs rendben a szíve és az érrendszere…

Ezen belül naponta 16 ember hal meg szívinfarktusban…

Csak naponta 5 ember lesz öngyilkos…

Hmmmm

Ez miért nem annyira félelmetes, mint a koronavírus napi halálozási száma?

Jó-jó de járvány van

Teljesen egyetértek vele, hogy be kell tartani a szabályokat, védenünk kell magunkat és a környezetünben élőket a fertőzéstől.

De, eszembe jutott, hogy van nekünk egy nagyon ismert fertőzésünk is, ami évente 290-650 ezer ember halálát okozza szerte a világban. Megjegyezném, hogy eddig 166.000 halottja van a koronavírusnak.

Az influenzánál is azok az igazán veszélyeztetettek akiknek gyenge az immunredszerük, vagy egyéb betegségekkel küzdenek. Influenzára vonatkozó statisztikai adatokat konkrétan nem találtam. Viszont a halálozások, az influenza szezonban az elmúlt évek tapasztalatai alapján mindig megugranak és 2015 éve I. negyedévében például 17 %-al többen haltak meg mint 2014. I. negyedévében. De nem csak 2015-ben hanem a következő években is több volt a halálozás ezen időszakban mint 2014-ben.

Ezt nem én, hanem Wéber András a KSH demográfusa elemezte ki az adatokból.

Ugyanakkor 2014 évben csak 22.000 ember fordult orvoshoz, 2015. évben már 50.000 és 2017-ben több mint 100.000 ember betegedett meg influenza miatt és fordult orvoshoz. Bővebben itt olvashatsz róla: Influenza megbetegedések

De nem csak influenza járvány van a számok szerint, hanem szív- érrendszeri járvány, daganat járvány, légzőszervi járvány, mégsem rettenünk meg, hisz nem szajkózza a televízió, az internet micsoda bajban vagyunk!

Pedig igazán bajban vagyunk!

Mit tegyünk?

Az influenzát is sokan kihordják lábon, valakit kissé valakit nagyon megvisel és az idős vagy beteg emberek akár meg is halhatnak az influenza szövődményeibe.

Általánosságban elmondható, hogy azoknak akiknek megfelelően működik az immunrendszerük, meg sem kottyan egy ilyen betegség.

Mégsem szabad teljesen összehasonlítani a koronavírust és az influenza betegséget, hisz a koronavírusról még oly keveset tudunk. Összefüggéseket találhatunk csak az immunrendszer állapota és a fertőzöttség illetve betegség lefolyása között.

Erős immunrendszer = betegség megelőzése

 

Mivel segíthetjük az immunrendszer megfelelő működését?

Korábbi cikkünkben olvashatsz róla.