• televitamin_kerdezd_erikat

    televitamin_garanciak

Home / Kurkumin

Kurkumin

Természetes megoldás: kurkumin

Manapság sok betegség kezelésében figyelmen kívül hagyjuk a régi módszereket.

Pedig nagy hibát követünk el. Több mint egy évszázaddal ezelőtt már beazonosították a kurkumint, mint gyógyító hatóanyagot, mert sok évszázados tapasztalatok bizonyították addig is a kurkuma gyulladásgátló hatását.

Kiterjedt kutatásokat az elmúlt két évtizedben végeztek a kurkumával kapcsolatban és a kísérletek kimutatták, hogy számos olyan vegyületre, molekulára van hatással a testünkben amelyek összefüggésbe hozhatók a gyulladások kialakulásával.

Az elmúlt fél évszázadban értették meg a tudósok a legtöbb krónikus betegség kialakulásának okait. Ma már köztudott, hogy 25.000 különböző gén szabályozza az emberi testet és hogy a legtöbb betegséget 300-500 különböző gén meghibásodása okozza.

Bizonyított, hogy a szervezetben a már megállapított gyulladásos folyamatok fontos szerepet játszanak a legtöbb krónikus betegség, beleértve a neurodegeneratív (idegsejt pusztulással járó), szív-és érrendszeri, tüdő-, metabolikus, autoimmun, daganatos betegségek, neurológiai betegségek, sőt pszichológiai betegségek – kialakulásában is.

A vizsgálatok azt bizonyítják a kurkuma a gyulladásos krónikus betegségek megelőzésében és a kezelésében játszik nagyon fontos szerepet.

Ezen betegségek a következők: Alzheimer-kór, Parkinson-kór (mozgászavarokat okozó agyi betegség), a szklerozis multiplex (krónikus, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegség), epilepszia, az agyi sérülés, rák, allergia, asztma, bronchitis, kardiovaszkuláris betegség, colitis (gyulladásos bélbetegség), Reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis), pszoriázis, cukorbetegség, elhízás, depresszió, fáradtság, és az AIDS.

 A rheumatoid arthritis (RA) és egyéb betegségek arthritide

Jelenleg több mint 100 különböző ízületi etegségről tudunk, de a leggyakrabban előforduló altípusok a nyugati világban a köszvény, az osteoarthritis (OS), és a rheumatoid arthritis (RA).

A köszvény az ízületek, csontok, és a lágy szövetekben jelentkező mononátrium-urát kristályok jelenléte miatt kialakult gyulladás. Nem-szteroid gyulladásgátló szerekkel enyhíthetőek a köszvényes rohamok, azonban súlyos mellékhatásokkal kell számolni.

Az osteoarthritis (OS), a világon a második leggyakoribb ízületi gyulladás melynek oka lehet genetikai eredetű, anyagcsere probléma, biokémiai és biomechanikai tényezők. Általában fájdalomcsillapítókkal, nem szteroid gyulladásgátlókkal, és ízületi befecskendezéssel (lükokortikoidok és hialuron) kezelhető.

A harmadik leggyakoribba rheumatoid arthritis (RA) mely egy krónikus gyulladásos betegség, amely csökkent mozgathatósággal, ízületi merevséggel és duzzanattal jár együtt. Mint a legtöbb más autoimmun betegség az ízületi gyulladás is inkább a nyugati világban elterjedt. Bár a pontos oka nem igazán ismert, a helytelen életmód fontos szerepet játszik a kialakulásában. Ráadásul a nőknél gyakrabban fordul elő mint a férfiaknál, ami arra utal, hogy a hormonok is szerepet játszanak a kialakulásában. És a dohányzás és a stressz is hozzájárul a betegség kialakulásához.

A fájdalom és a duzzanat csökkentésére valamint az életminőség javítására fájdalomcsillapítók, nem szteroid gyulladásgátlók, és intra-artikuláris terápiák használatosak. Mivel a jelenlegi kezelések jelentős mellékhatásokkal bírnak és általában drágák, természetes termékeket új kezelési lehetőségeket kutatnak a tudósok ( Hak és Choi, 2008 ) ( Eladó et al., 2008 ). Számos kutatás arra utal, hogy a kurkumin potenciálisan esélyes az ízületi gyulladások kezelésére.

Joe és munkatársai megvizsgálták a kurkumin hatását arthritis esetében( Joe és mtsai., 1997 ). Az orálisan adagolt kurkumin csökkentette gyulladásokat okozó vegyületek szintjét a patkányok ízületeiben

Gyulladásos bélbetegség

Gyulladásos bélbetegségek (IBD) a legfontosabb kockázati tényezője a vastagbélráknak. A kurkumin már bizonyítottan csökkentette a colitis-t bélgyulladást az egerekben ( Salh és mtsai., 2003 ). Ezt kísérte csökkenése MPO aktivitás, IL-1β kifejezés, valamint a csökkentés a p38 MAPK. Ukil és munkatársai (2003) is vizsgálták a kurkumin védő hatását a bélgyulladásos egerekben ( Ukil és mtsai., 2003 ).

Daganatos megbetegedések

Eddig több mint 800 jelentést tettek közzé a kurkumin rákellenes hatásáról. Különböző élő szervezeten kívüli laboratóriumi, valamint élő szerveztben történő vizsgálatok azt mutatták, hogy a kurkumin képes gátolni a különböző szervekben a rákos sejtek növekedését, beleértve a vér-, agy-, emlő-, gyomor-bél rendszer, a fej és a nyak, máj-, hasnyálmirigy-, vastagbél-, prosztata-, petefészek-és bőrrák ( Anand és mtsai., 2008) ( Kunnumakkara et al., 2008 ) esetében is.

Következtetések:

Számos tanulmány végeztek az elmúlt 30 évben az ajurvédikus és kínai orvoslás rendszerével mind a kurkumával kapcsolatban.

A megfigyelések is alátámasztják azon epidemiológiai adatokat, hogy  az országokban, ahol rendszeresen kurkumint fogyasztanak, kisebb gyakorisággal fordulnak elő  krónikus betegségek az embereknél.  A kurkumin különböző hatásait már széles körben tanulmányozta a nyugati orvostudomány is évtizedek óta és úgy találják, hogy a kurkumin antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Azt is figyelembe véve, hogy a gyulladások jelentős szerepet játszanak a legtöbb krónikus betegség kialakulásában, a megelőzéshez gyulladásgátló szerekre van szükség. Bár több különböző szteroidos és nem szteroid gyulladáscsökkentőket fedeztek fel, ezek használatakor a legtöbbnek mellékhatása van, különösen akkor, ha hosszú ideig fogyasztják őket.

Mivel a kurkumin gátolja a legtöbb gyulladásos folyamatot, megfizethető és általánosságban biztonságos a használata folytatódnak a kutatások a a betegségek megelőzésére és kezelésére vonatkozólag.